Három író, három izgalmas online történet, egy blog. Szeretettel köszöntünk a világunkban, és jó olvasást!

A három Muskétás, avagy Benina, Spirit Bliss és Szurovecz Kitti

2013. július 30., kedd

Penna Percek - Spirit Bliss: Nyomtatott könyv és e-book



 Nagyon sok beszélgetést folytattam már le a nyomtatott könyv/e-book témáról, ezért úgy gondoltam, egyetlen bejegyzésben kifejtem a véleményemet. Hangsúlyozom, ez a saját véleményem, senkitől nem várom el, hogy ugyanígy gondolja. :)


Elnevezési problémáim

Számomra nagyon sokat jelentenek a könyvek. Már három évesen tudtam olvasni, a dédimamám és anyukám is könyvmániásak, több ezernyi könyvet örököltem tőlük, és nagyon korán megtanítottak a könyvek szeretetére. Talán, kicsit túlzottan is, mert vannak a könyvekkel kapcsolatban bizonyos mániáim, amikről tudom, hogy butaságok, a barátaim is jókat mosolyognak rajtuk, mégsem vagyok képes leszokni róluk. Ilyen például, hogy kiemelkedő figyelemmel vigyázok a könyveimre, mert nem bírom elviselni, ha bármiféle bajuk esik, egy kis gyűrődést sem.

Bár olvastam már e-bookot, nagyon ritkán teszek ilyet, mert határozottan nyomtatott könyv mániás vagyok. Ettől függetlenül látom az e-book előnyeit. Egy nyaralásra könnyedén magaddal cipelhetsz akár több száz könyvet is, valamint spórolhatsz vele, mert egy e-bookot beszerezni legálisan is olcsóbb, mint egy könyvet. Viszont úgy érzem, két különböző dologról, termékről van szó, és ezért különbséget kell tenni az elnevezés terén is. Az e-book attól, hogy szerintem nem könyv, nem rosszabb, mint a nyomtatott könyv, hanem egyszerűen csak más. A banán sem rosszabb a baracknál csak azért, mert a barackot jobban szeretem, és bár mindkettő gyümölcs, azért mindegyiknek megvan a maga neve. Ugyanúgy az e-book sem rosszabb a nyomtatott könyvnél, és bár mindkettő történeteket és egyéb írásokat tartalmaz, én úgy gondolom, legyen meg mindkettőnek a saját neve, az egyiknek könyv, a másiknak elektronikus regény, történet, írás.


Mi is számomra a könyv, és miért fontos nekem?

Számomra a könyv az, aminek illata van, megtapinthatom, lapogathatom az oldalait, kinyithatom, és ha épp nem olvasom, akkor feltehetem a polcomra. Na meg, amit, ha csak ne adj isten, nem ég le a házunk, átörökíthetek majd a gyerekeimnek, unokáimnak, ahogyan a dédimamám és anyukám is tette az én esetemben. Ez számomra nagyon fontos.

Egy könyv megsárgul, elszakad, sok-sok évtized, –század után talán el is porlad, de sokkal tovább kitart, mint egy elektronikus szöveg, amelynek a formátumát és az e-book olvasóját folyamatosan fejlesztik, változtatják, jönnek újabb formátumok, újabb e-book olvasók, a régi, megvett elektronikus szövegek pedig elavulnak már a gyerekeink idejére, nemhogy az unokáinkéra. De a könyvek, talán még a dédunokáink dédunokáit is túlélhetik, ha megtanítják egymást a generációk a könyv valódi szeretetére és megóvására.

Ezen kívül, bár sokan azt hiszik, hogy az e-book környezetvédőbb, szerintem ez nem igaz. Több ismeretterjesztő filmet és cikket is láttam a témában, amelyből az derült ki számomra, hogy a papírkönyvek miatt kivágott fák sokkal kisebb környezeti problémát okoznak (a fák újraültethetők, a papír újrahasznosítható), mint a gyorsan elavuló elektronikus termékek, amelyeket nem lehet újrahasznosítani. Afrikában, Ázsiában a Földre nagyon káros szemétlerakó-helyekre szállítják őket, amelyek mostanra hatalmas területeket foglalnak el és szó szerint gyilkolják a Földet.


Írói szemmel

Mivel író vagyok és sok más írót is ismerek, így ki kell térnem arra, hogy ilyen szempontból mit gondolok a könyvekről. Szerintem, kevés olyan író van, aki ha választhatna, hogy e-bookként vagy nyomtatott könyvként jelenjen-e meg, akkor az e-bookra tenné a voksát. Ebből is látszik, hogy a két formátum között nem teszünk egyenlőségjelet, nem tartjuk egymással azonosnak őket (hangsúlyozom jobbnak és rosszabbnak sem, csak másnak tartjuk!). Talán érzelmi okok miatt döntenénk inkább a nyomtatott könyv mellett, mert ahhoz jobban lehet kötődni lelkileg, mint egy elektronikus regényhez, vagy azért, mert a nyomtatott könyv megjelentetése drágább, és ez egyfajta visszajelzés számunkra, hogy az adott kiadó hajlandó kockáztatni miattunk. Ettől függetlenül, első regényként klassznak tartom az e-bookokat is, mert ezek által az olvasók megismerhetik az adott történetet és írót, ám ez csak az első lépcsőfok szerintem a nyomtatott könyv felé vezető úton, mert a többségnek az a végcélja.


Illegális e-bookok és hatalmas károkozás

A neten rengeteg az illegális e-book, amelynek a fel- és letöltése a lehető legkárosabb cselekedett mind a kiadókkal, mind az írókkal, mind az olvasókkal szemben. Amíg az illegálisan olvasó rétegben nem tudatosul, hogy egy könyvet megírni ugyanolyan kemény munka, mint bármelyik másik, és úgy gondolkoznak, hogy ingyen is elvehetik más szellemi tulajdonát, mert ehhez joguk van (teszem hozzá, ha éhes vagyok, akkor sem vehetem el fizetség nélkül a boltból a kenyeret), addig véleményem szerint, Magyarországon nem lesz működőképes a legális e-book kereskedelem.

Első lépésként tudatosítani kéne az olvasókban, mekkora károkat okoznak, mert hiszem, hogy nem a károkozás a céljuk, és fogalmuk sincs arról, milyen rombolással jár a cselekedetük. Egy e-book letöltésével az ember 2500-3000 Ft-ot spórol könyvenként, míg a kiadóknak egy könyv feltöltése több százezres, néha milliós károkat okoz. Ha nem fogy az illegális letöltések miatt egy könyv, akkor tönkremehet az adott író karrierje, és kétséges, hogy megjelenhetnek-e a könyvei a jövőben. Az olvasókhoz pedig nem jutnak el azok a folytatások, új könyvsorozatok, amelyeket a kiadó anyagi okokból nem tud megjelentetni, így hiába akarják megvenni és elolvasni, vagy akár letölteni illegálisan a netről, mert nem lesz mit letölteni.

Csak azután tud majd úgy működni az e-book kereskedelem nálunk, mint külföldön, ha az olvasókhoz eljutnak ezek a szörnyű tények, és megértik, hogy milyen károkat okoznak egyetlen illegális e-book letöltésével is. Ez viszont úgy gondolom, jó időbe bele fog telni, mert leszoktatni valamiről azokat, akik máshoz szoktak hozzá, nagyon nehéz.

(Bár másik kiadóról van szó, pont ma találtam ezt a bejegyzést, amely alátámasztja azt, amit az illegális e-könyvekről írtam: http://agavekonyvek.kinja.com/kiadoi-nyilatkozat-a-felbemaradt-sorozatokrol-947377081 )



Összefoglalásképpen, én úgy gondolom, az e-booknak is megvan a maga előnye, szépsége, haszna, épp ezért lenne helye a piacon. Nem a nyomtatott könyvek helyett, hanem azok mellett. Viszont számomra az e-book és a nyomtatott könyv két különböző dolog, épp ezért nem tudom az e-bookot könyvnek nevezni. Az illegális e-bookok fel- és letöltését helytelennek és szörnyen károsnak tartom minden szempontból, és azt tanácsolom, hogy ha valakinek nem futja épp könyvre, az inkább iratkozzon be a könyvtárba, kérje kölcsön a könyvkeet vagy a különböző könyves oldalakon (Moly, Rukkola) cseréljen könyvet, kérjen utazókönyvet. Ezek a módszerek elmondhatatlanul kisebb károkkal járnak, mint az illegális e-bookok.

Végül is, az írók és kiadók nem léteznének olvasók nélkül, de az olvasók sem léteznének írók és kiadók nélkül, akik keményen dolgoznak azért, hogy csodás történeteket jutassanak el hozzájuk. Egymásra vagyunk utalva, egymás szeretete nélkül, nem létezhetünk, épp ezért ne okozzunk károkat egymásnak, hanem inkább segítsük, támogassuk egymást. Ti, olvasók azzal, hogy nem töltitek fel és le a könyveinket, mi pedig azzal, hogy érdekes, izgalmas, elgondolkoztató és lélekmelengető történeteket adunk nektek cserébe. :) Ha ez így megvalósul, akkor jól működő piaca lesz a könyveknek és az e-bookoknak is, és mindenki megtalálhatja azt a történetet és formátumot, amelyet és amelyben a legszívesebben olvas.


 - Spirit Bliss

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cikk, gratulálok hozzá! Teljes mértékben egyetértek ezen érveléssel. Valóban nagy a különbség a kettő között, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az egyik jobb, és a másik rosszabb... De a könyv finom illatát, és ropogós fogását, semmi sem tudja pótolni!

    -Benett

    VálaszTörlés